Toimivatko aurinkopaneelit talvella?

17.1.2022 | Ajankohtaista

Aurinkopaneelit talvella

Aurinkopaneelit ovat loistava tapa siirtyä kohti ekologisempaa ja omavaraisempaa sähkötuotantoa. Mutta toimivatko aurinkopaneelit talvella?

Auringonvaloa on talvella saatavilla huomattavasti kesäkuukausia vähemmän, mutta toisaalta kaikki saatavilla oleva valo saadaan viileämmän ilman nostattaman hyötysuhteen ja lumen heijastaman hajasäteilyn ansiosta hyödynnettyä.

Pelkästään lumen ansiosta kasvanut auringon hajasäteily voi kasvattaa aurinkopaneeleiden tehontuottoa jopa 20 %.

Talvisen ilmaston etuna sähköntuotantoa ajatellen onkin se, että nykyaikaiset aurinkopaneelit toimivat sitä paremmalla hyötysuhteella, mitä kylmempää ilma on.

Kaikki aurinkopaneelien tuottama sähkö saadaan hyödynnettyä talvella

Talvella tuotettu sähkö saadaan lähes poikkeuksetta kulutettua kokonaan itse. Sähkön kulutus on suurimmillaan juurikin kylmimpinä kuukausina, jolloin kaikki tuotettu aurinkosähkö saadaan käytettyä omaan käyttöön, eikä sitä tarvitse myydä eteenpäin.

Käytännössä aurinkopaneelit tuottavat Suomessa tehokkaasti sähköä maaliskuun alusta syyskuun loppuun saakka, eikä ekologisemman aurinkosähkön tuotanto hiivu täysin edes talven pimeimpinä kuukausina.

Paras hyöty oikein mitoitetusta aurinkosähkö-järjestelmästä

Aurinkosähkön hyötyjä mietittäessä talven pimeät kuukaudet ovat vain pieni osa kokonaisuudesta, joita tulee ottaa huomioon.

Parhaan hyödyn aurinkopaneeleista omakotitalossa saa, kun järjestelmän mitoittaa oikein kodin sähkönkulutuksen ja sähkönkäyttötottumusten kannalta, sekä asettaa tarvittavat ajastukset ja automaatiot, joilla käyttöä voidaan optimoida tuoton kannalta parhaisiin hetkiin.

Usein taloudellisesti kannattavin ratkaisu on mitoittaa aurinkosähköjärjestelmä kattamaan noin 25 % sähkön kokonaiskulutuksesta.

Kerromme mielellämme lisää siitä, miten aurinkopaneelit toimivat talvella

Omasähkärisi auttaa omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän suunnittelussa sekä antaa vinkit, joilla järjestelmästä saadaan paras hyöty juuri sinun tarpeisiisi – järjestelmä ei sovi kaikille eikä jokaiseen tarpeeseen, joten esivalmistelut ja kartoitus on syytä tehdä huolella, jotta tarpeettomilta ostoksilta vältytään.

Halutessanne Omasähkäri automatisoi kotinne sähköt ja asentaa sähköauton latausaseman sekä kotiakuston, jotta tuotettu sähkö saadaan tehokkaimmin kulutettua omassa käytössä – omassa käytössä aurinkosähköstä saa parhaan mahdollisen hyödyn, kun ylijäämää ei tarvitse myydä takaisin verkkoon.

Aurinkopaneeleiden ja aurinkosähköjärjestelmän asennustyö vie tyypillisimmin aikaa noin yhden päivn ja asennus onnistuu ympäri vuoden. Aurinkopaneelit kiinnitetään kattoon tekemättä siihen reikiä tai ylimääräisiä läpivientejä, jolloin vuotoriskejä ei ole.

Omasähkärisi auttaa kartoittamaan sähkönkäyttötottumuksenne sekä mitoittamaan järjestelmän niin, että saatte siitä parhaan hyödyn irti.

Jukka Ristolainen

jukka.ristolainen@omasahkari.fi

041 311 8845